Skip to content

Afbeeldingen optimaliseren voor betere vindbaarheid

Het optimaliseren van afbeeldingen heeft twee voordelen: het verbetert de snelheid en vindbaarheid van een website. Het vergroot het potentiële bezoekersaantal van je website en zorgt ervoor dat bezoekers langer blijven.

Afbeeldingen comprimeren

Waarom afbeeldingen optimaliseren?

Dat zware foto’s traag laden klinkt logisch. Desondanks worden er vaak in de haast of door onzorgvuldigheid te grote foto’s in WordPress geüpload. Een trage website is niet alleen voor bezoekers vervelend, ook Google hanteert sitesnelheid als één van de vele criteria om hoger gevonden te worden in de zoekresultaten.

Daarnaast kan Google geen afbeeldingen ‘lezen’. Dus je zal extra informatie moeten meegeven zodat Google weet waar de afbeelding over gaat. Dit zal de vindbaarheid van je website ten goede komen. Het helpt namelijk niet alleen de afbeelding te indexeren maar ook de pagina beter te indexeren.

Afbeeldingen optimaliseren

1. Wijzig de bestandsnaam voordat je upload

Alhoewel het geen effect heeft op SEO, is het beter de bestandsnaam te wijzigen van bijvoorbeeld DSC0689.jpg naar een goede bestandsnaam, voordat deze wordt geüpload. Het kan namelijk zijn dat op Google de bestandsnaam wordt getoond als er wordt gezocht naar afbeeldingen. Wees zo specifiek mogelijk, noem een foto van een speelgoedauto dan ook gewoon speelgoedauto.jpg.

2. Geef de afbeelding een ALT tag

Bij de afbeeldingen is het mogelijk alternatieve tekst toe te voegen, de ALT tag. De alternatieve tekst is een korte omschrijving van wat er op de afbeelding te zien is. Maak een duidelijk lopende korte omschrijving van maximaal 20 woorden.

Ook wordt de ALT tag weergegeven als om welke reden dan ook de afbeelding niet kan worden getoond. Veelal wordt er bij de alt-tekst alleen het keyword genoemd waarop men gevonden wil worden. Doe dit niet, want voor de gebruiker is dan onduidelijk wat er op de afbeelding staat en daarnaast ziet Google dit al snel als keyword spamming!

Bij de foto van de speelgoedauto is de alt-tekst bijvoorbeeld: Mooie speelgoedauto te koop in onze speelgoedwinkel.

3. Een goede titel

Bezoekers zien de titel van een afbeelding wanneer ze er hun muis over bewegen. Bij het uploaden van een afbeelding in WordPress wordt de bestandsnaam automatisch in de titel overgenomen. Het invullen van de titel heeft geen effect op vindbaarheid in Google maar gebruik nooit exact dezelfde informatie als in de alt-tekst.

4. Gebruik geen grote afbeeldingen als dat niet nodig is

In WordPress is het mogelijk om afbeeldingen te verkleinen door schalen en bijsnijden. Pas dus niet alleen het formaat van de weergave aan maar gebruik deze functionaliteit om afbeeldingen het exacte formaat te geven dat nodig is.

Sla de afbeeldingen vóór het uploaden op ‘voor web’ met behulp van Photoshop of andere fotobewerkingsprogramma’s. Ook zijn er vele (online) tools om foto’s te verkleinen of te comprimeren zonder kwaliteitsverlies:

Compressor.io

Webresizer.com

Shrinkpictures.com

Compressjpeg.com

Cropp.me

Pixresize.com

RIOT Radical Image Optimization Tool

reSmush.it (handig: er is ook een WordPress plugin Smush.it)

Ten slotte

Nog aanvullingen, vragen of opmerkingen? Laat het me weten!

Share on linkedin
Share on twitter
Share on facebook
Share on email
Share on whatsapp
Share on pocket

Recente berichten

Share on linkedin
Share on twitter
Share on facebook
Share on email
Share on whatsapp
Share on pocket
Vragen?

Wil je ook hogere kwaliteit en meer resultaat met een nieuwe website? Of heb je vragen? Ik hoor graag van je!