Grote update WordPress 5.0 Gutenberg op komst

Op het moment van schrijven is de meest recente WordPress versie 4.9.8. Al lange tijd wordt gewerkt aan een grote verandering binnen WordPress: de bekende What-You-See-Is-What-You-Get (WYSIWYG) teksteditor zal gaan verdwijnen en vervangen worden door een blokkensysteem ‘Gutenberg’.

Niet iedereen is hier blij mee. Al 25 jaar wordt gewerkt met de eenvoudige WYSIWYG-interface van WordPress, die erg lijkt op dat van Microsoft Word:

classic-editor-wordpressEchter wil WordPress meegaan met de ontwikkelingen op het gebied van page builders, en op termijn waarschijnlijk de concurrentie aangaan met Visual Composer, Beaver Builder, Divi, etc. Gutenberg is echter nog maar een eerste aanzet, en is eigenlijk een content-editor en geen echte page builder. Het is met name interessant voor bloggen, omdat het mogelijk zal zijn met kolommen en blokken te werken.

Omdat ik veel met thema’s werk met ingebouwde page builders (meestal Visual Composer) zal ik zelf -in beginsel- geen tot weinig gebruik maken van de Gutenberg editor om pagina’s te bouwen.

Wanneer is WordPress 5.0 beschikbaar?

De release stond gepland op 29 november 2018, maar op 22 november is de lancering tijdelijk gepauzeerd zonder nieuwe releasedatum. Het kan zijn dat de lancering wordt uitgesteld tot na de feestdagen.

gutenberg-editor-wordpress

 

Blijft mijn site goed werken na de WordPress 5.0 update?

WordPress 5.0 is een grote update. Een gemiddelde site bestaat uit veel elementen zoals thema’s, plug-ins, aangepaste code, enz. Er zijn duizenden en duizenden thema’s en plug-ins, en niet alles werkt goed samen. Dus voordat je naar WordPress 5.0 update, en de nieuwe Gutenberg editor activeert, is het verstandig dit eerste te testen, en op zijn minst een back-up bij de hand te houden.

Moet ik direct updaten?

Het advies is nog even af te wachten na de lancering van WordPress 5.0. Websites die al jaren niet meer zijn bijgewerkt gaan sowieso gegarandeerd in de problemen komen. Daarnaast zal Gutenberg niet 100% foutenvrij zijn, en zal er na de lancering nog meer kleinere updates volgen. Dus wachten tot de meeste bugs eruit zijn, is de moeite waard.

Kan ik updaten naar WordPress 5.0 zonder Gutenberg?

Het is wel mogelijk om de update te doen zonder de plug-in Guterberg te activeren. In dat geval kun je de plug-in Classic Editor installeren en de update doen als je zeker weet dat je website niet breekt. Deze plug-in wordt ondersteund tot 31 december 2021.

Kan ik Gutenberg alvast testen?

Ja, de Gutenberg editor is al beschikbaar als plug-in. Wanneer je gaat testen, doe dit dan niet op een live site, maar op een ontwikkelomgeving of op een kopie. Zorg wel dat je website in ieder geval up-to-date is (WordPress versie 4.9.8).

Mijn website wordt onderhouden, moet ik iets doen?

Wanneer je website door een webbouwer wordt onderhouden, hoef je zelf niets te doen. Ik test de WordPress websites die ik onderhoud eerst voordat ik de live updates doe. De updates worden niet na dag 1 na de lancering gedaan, omdat ik enige tijd wacht tot de ergste bugs en vervolgupdates zijn gedaan. Bovendien update ik in fases om de werkdruk te verspreiden.

Heb je nog vragen?

Neem dan contact met mij op via 06-19348019 of myra@sitesensearch.nl

Meer informatie op de volgende sites:

WordPress.org/gutenberg

Yoast.com/gutenberg (EN)

Heb je een vraag of hulp nodig met je WordPress website?

Neem dan contact op via 06-19348019 / myra@sitesensearch.nl.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

5 × 4 =