Dit is een verouderd artikel. Voor de vernieuwde versie ga naar: SSL certificaat: ga hackers tegen op je WordPress website met compactere en nieuwe informatie.

Https voor je website… heb jij dat al geregeld?

Elke url van een webpagina begint, zoals je hopelijk weet, met http:// in de adresbalk. Soms wordt deze niet weergegeven en zie je alleen “www…” in de adresbalk staan zoals www.emerce.nl of helemaal geen “www” zoals underscores.me (de non-www versie). Dit kun je zelf naar je eigen voorkeur instellen via Google Search Console (daarover later meer). Https beveiligde websites hebben een grotere kans om hoger in Google te scoren dan http websites:

Https en Google

Google schrijft“Je moet al je websites beveiligen met SSL, ook als deze geen gevoelige informatie bevat zoals paswoorden, betalingsinformatie of andere persoonlijke informatie. Met deze is informaatie is het helemaal essentieel om https te gebruiken. Zonder https kunnen mensen met kwaadaardige bedoelingen persoonlijke data stelen. Https is nodig voor vele nieuwe browser features en is de toekomst van het internet.”  – 28 december 2016

Geen http ssl is onveilige siteGoogle heeft zelfs aangekondigd dat het vanaf eind januari 2017 Chrome-gebruikers zal waarschuwen wanneer een website geen gebruik maakt van https. En ze hebben het plan om dat in de toekomst voor alle browsers te gaan instellen.

Https:// instellen

Je kunt je website veiliger maken door een SSL-certificaat te koppelen aan je domeinnaam. Hierdoor veranderd http in httpsDe certificaten kun je los kopen en deze zelf koppelen, maar dat is een technisch verhaal waar ik je niet mee zal vermoeien. Veel handiger is het certificaat bij je hosting aanbieder te kopen. Zij maken de koppeling voor je. Vaak betaal je jaarlijks voor het certificaat en de prijs kan bij hosting providers nogal verschillen, van 30 euro per jaar tot 99 euro per jaar. Het loont dus om even te kijken of je nog tevreden bent met je huidige provider.

Let op, voor stappen 2, 4 en 5 is nu een makkelijkere manier door gebruik te maken van een plugin. Het enige wat je hoeft te doen is bij je hosting provider een SSL certificaat voor je hostingpakket te kopen (stap 3) en gebruik te maken van de plugin. Let ook nog  even op de stappen 1, 5 en 6! Zie ook het artikel: WordPress website eenvoudig omzetten naar https.

Stap 1. Back-up, back-up, back-up

Maak eerst een back-up (kopie) van je hele website en van je database! Better safe then sorry? Zet je site dan in een lokale testomgeving of zet een kopie in een submap.

Stap 2. Omzetten links van http naar https

Maak een kopie van de database (.sql-file). Vervang in de ‘kopie database’ alle http door https. Doe dit voor de www en non-www versie:

  • http://www.domeinnaam.nl/ naar https://www.domeinnaam.nl/
  • http://domeinnaam.nl/ naar https://domeinnaam.nl/

Stap 3. SSL regelen

Koop bij je hosting provider een SSL certificaat. De https-versie van je website wordt direct actief. Wees gerust, je http website blijft ook gewoon werken.

Stap 4. Database importeren

Vervang nu je database door de aangepaste database.

Stap 5. * Nerd-alert*

Hier komt een nerd-alert: dit ziet er even technisch uit. In het .htaccess bestand zul je de volgende code helemaal bovenaan moeten zetten:

RewriteEngine On
RewriteCond %{HTTPS} !=on
RewriteRule ^.*$ https://%{SERVER_NAME}%{REQUEST_URI} [R=301,L]

Dit was het!

Controleer je website. Werkt er iets niet? Loop dan alle stappen nog eens na. Daarna volgen nog de volgende stappen:

Stap 6. Aanmelden bij Google

Als het goed is heb je reeds de www en non-www versies van je website aangemeld bij de Google Search Console. Ook beide https-versies zul je moeten toevoegen, dus:

https://www.domeinnaam.nl
https://domeinnaam.nl

Vervolgens dien je voor deze ook de XML sitemaps in!

Stap 7. De cijfers …

Bij Google Analytics zul je de URL in plaats van de http-domeinnaam aan moeten passen naar de https-domeinnaam.

Tot slot
Ik hoop je zo geholpen te hebben met stappen die je moet ondernemen. Heb je vragen, laat dan hier een berichtje achter of mail/bel me rechtstreeks via 06-19348019 / myra@sitesensearch.nl

Recente berichten

Laat een bericht achter

15 − drie =

maak je wordpress website veiligphpmailer