Skip to content

Met groene hosting duurzaam ondernemen

Duurzaam ondernemen wordt voor veel bedrijven steeds belangrijker. Onlangs trof ik een opdrachtgever die zijn website bij Greenhost had staan en ik vroeg me af wat groene hosting dan eigenlijk inhoud, en hoe wordt groene hosting gemeten? Hoe groen zijn hosting providers eigenlijk?

groene hosting duurzaam ondernemen

Hoe weet je nu zeker of een webhost écht groene stroom gebruikt en geen sjoemelstroom? Gelukkig is er al onderzoek naar groene hosting verricht bij de meest bekende hosting providers. Ik vond 2 interessante artikelen hierover. Wanneer je de tijd hebt kun je deze (uitgebreide) artikelen doorspitten. Maar je kunt ook even dit samenvattende artikel lezen 🙂

Duurzaam online: een groene webhost is niet altijd zo groen als het lijkt
Verder met wind: Groene duurzame hosting

Energieverbruik van datacenters

Ongeveer 10% van het mondiale energieverbruik wordt veroorzaakt door alles wat digitaal is. Het grootste deel hiervan wordt komt door het verbruik van stroom door de datacenters waar apparatuur en koelsystemen draaien. Deze datacenters gebruiken momenteel 2 a 3% van alle energie op de wereld. Dit is ongeveer evenveel als alle luchtverkeer. Hoe duurzaam een webhost is, ligt dus vooral aan de datacenters.

In Nederland zijn er minstens 28 bedrijven die datacenters aanbieden. Om echt duurzaam te zijn, moet een datacenter in de eerste plaats zo zuinig mogelijk zijn. Daarnaast moet de  energie van volledig hernieuwbare bron zijn. Echter zijn niet alle datacenters even transparant in het verstrekken van informatie over hun energiebeleid. Bovendien wordt er ook sjoemelstroom ingezet als groene stroom.

Dit maakt het niet bepaald overzichtelijk om te kunnen zeggen of alle groene aanbieders ook echt groen zijn. Maar er zijn wel aanbieders waarbij met zekerheid is te zeggen dat zij groene stroom aanbieden.

Waar vind je groene hosting?

Volgens het onderzoek van Zaailingen en Verdermetwind zijn na uitgebreid onderzoek de volgende conclusies te trekken:

  1. Denit hosting, Byte, KPN, XS4ALL, TransIP, iXL, sLaunch en Strato AG zijn het meest duurzaam.
  2. Daarna volgt de ‘halfgroene’ hosting van Tilaa
  3. Dan de klein-beetje-groen-vooral-sjoemel-hosting van Greenhost, LeaseWeb en Antagonist.
  4. True hosting en YourHosting zijn mogelijk groen, maar hebben / geven geen bewijs. YourHosting profileert zich sterk met groene hosting, maar er staat in dit artikel beschreven dat zij mogelijk deels afhankelijk zijn van gas/kolen en grijze stroom. Wel vind Yourhosting milieubewust ondernemen belangrijk en handelt hiernaar.
  5. Argeweb, Vevida en Mijndomein zijn zeker niet groen.

In de 2 eerdergenoemde artikelen is uitgebreide analyse te vinden per webhost.

Keuze hostingprovider

In de praktijk merk ik dat veel (kleine) bedrijven en zzp-ers zo goedkoop mogelijke hosting willen. Naast het feit of dit wel zo verstandig is (i.v.m. veiligheid / snelheid) is er ook iets voor te zeggen om eens te kijken welke hostingaanbieders groen zijn. Sowieso kun je op de website van The Green Web Foundation url’s checken of deze groen worden gehost. Maar dit is ook niet waterdicht; Yourhosting wordt hier als groen aangemerkt terwijl daar wel degelijk vraagtekens bij te zetten zijn.

Ook is The Green Web app (Chrome extentie) zodat je kunt zien of deze groen worden gehost.

groene hosting duurzaam ondernemen

En jij?

Ik ben benieuwd, hoe belangrijk is duurzaam ondernemen voor jou? En zou dat een reden zijn om voor groene hosting te kiezen? Ik lees het graag via reacties onderaan dit artikel.

Share on linkedin
Share on twitter
Share on facebook
Share on email
Share on whatsapp
Share on pocket

Recente berichten

Share on linkedin
Share on twitter
Share on facebook
Share on email
Share on whatsapp
Share on pocket
Vragen?

Wil je ook hogere kwaliteit en meer resultaat met een nieuwe website? Of heb je vragen? Ik hoor graag van je!