Release WordPress 5.0 en Gutenberg

In mijn vorige bericht kondigde ik al aan dat er een grote WordPress update op komst was. En vorige week was het dan zover! 5.0 is één van de grootste WordPress-updates ooit, omdat met deze update ook de nieuwe editor wordt geïntroduceerd: Gutenberg.  Ook is er een nieuw standaardthema: Twenty Nineteen.

Release Gutenberg WordPress

Hoe werkt Gutenberg?

WordPress 5.0 brengt vooral één grote verandering met zich mee: Gutenberg. De nieuwe editor werkt met blokken, die je onder en naast elkaar kunt positioneren. Wat vooral opvalt is dat het uiterlijk flink anders is geworden.

Zo is de weergave veel flexibeler. Er zijn standaard veel blokken beschikbaar (paragraaf, kop, citaat, afbeelding, galerij, omslagafbeelding, video, audio, kolommen, bestanden, code en meer). Blokken zijn herbruikbaar en dat zorgt dus voor meer consistentie in het ontwerp van je website. Je kunt de blokken eenvoudig plaatsen en verslepen om het gewenste resultaat te bereiken.

Vooral het uiterlijk is heel anders geworden. Op zich kun je redelijk makkelijk je weg vinden, maar het is in het begin even zoeken en wennen.

Updaten naar WordPress 5.0

Ben je ook zo benieuwd? Updaten maar! Ho,ho, niet zo snel… Doordat veel WordPress-plugins en -thema’s nog niet goed met Gutenberg werken, is het verstandig om WordPress 5.0 en Gutenberg eerst goed te testen. En àls je kan wachten met het installeren van de update, raad ik je aan om te wachten tot januari. Tegen de tijd dat je zover bent zullen dan de eerste foutjes eruit zijn gehaald. Ja, je móet over naar WordPress 5.0, maar daar kun je best een paar weken voor uittrekken.

Mijn advies is ook om voor de update eerst de Klassieke WYSIWYG editor te downloaden en te installeren (de bekende what-you-see-is-what-you-get-editor). Maak ook een back-up van je WordPress-site voordat je de update installeert. Als er dan iets fout gaat, kun je altijd terug naar een werkende versie van je website!

Heb je een onderhoudsabonnement?

Als je bij mij een onderhoudsabonnement hebt lopen, ga dan vooral niet zelf updaten. Ik zorg dat de updates worden gedaan. Gezien de grootte van deze update kan dat iets langer duren dan normaal.

Geen onderhoudsabonnement maar toch hulp nodig?

Neem dan contact met me op.

Heb je een vraag of hulp nodig met je WordPress website?

Neem dan contact op via 06-19348019 / myra@sitesensearch.nl.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

een × 5 =