Veel vernieuwingen in de eerste grote WordPress 2022 update (5.9)

De nieuwste update van WordPress (5.9) zorgt voor een flinke wijziging. Het is namelijk nu mogelijk om WordPress te gebruiken als complete site builder! Al heb je daar wel een theme voor nodig die ook compatibel is met 5.9, zoals het nieuwe Twenty Twenty-Two theme. Er zullen snel andere themes volgen.

Full site editing

Tot nu toe had je de optie om Gutenberg blokken te gebruiken voor pagina’s, berichten en widgets. Al kun je ook de klassieke wysiwyg-editor nog gebruiken met daarvoor bestemde plug-ins.

Maar nu kun je – als je een geschikt theme installeert – met de Site Editor de hele site aanpassen: Full Site Editing. Ook zijn er 20 nieuwe blokken bijgekomen en kun je stijlen en navigatiemenu’s toevoegen. Hierdoor komt WordPress weer een stap dichter bij site builders die nu al bestaan zoals Elementor.

wordpress_update_stijlen

Editor vervangt Customizer, Widgets en Menu

De grootste wijziging is dat in de back-end de opties Customizer, Widgets en Menu’s verdwijnen! In plaats daarvan vind je onder Weergave de optie Editor. Vervolgens kun je stijlen en navigatieblokken maken en aanpassen.

wordpress_update_site_editor

WordPress updaten

Het updaten naar een grote versie als 5.9 heeft geen haast, daarom adviseer ik altijd even (2 weken) te wachten, tot de eerste bug-update geweest is.  Het werken met de nieuwe WordPress versie zal even wennen zijn, maar dat is alleen als je er een website mee gaat maken (met een geschikt theme). Anders zul je er niets van merken. Toch meer weten? Lees het blog van de WordPress release 5.9.

Elementor

Aangezien ik voornamelijk werk met Elementor (en in blogs en widgets met de klassieke editor) zal ik niet snel overschakelen omdat er geen meerwaarde in zit. Op termijn zal misschien niemand ontkomen aan Gutenberg, als de plugins voor Klassieke editor verdwijnen. Tot die tijd hou ik het lekker bij Elementor, mijn favoriete webbuilder!