Skip to content

Pop-up layers worden gestraft door Google

Na 10 januari 2017 kunnen pagina’s met pop-up layers een penalty ontvangen van Google.

Het gaat om een pop-up layer waarbij op op mobiele schermen het hele scherm zich vult met de pop-up. In de mobiele zoekresultaten (de ‘mobile index’) zullen met name homepages gestraft worden op de ranking. 

popups gestraft google

Met pop-up layers worden bezoekers verleid om zich in te schrijven voor een nieuwsbrief of het aanvragen van een gratis e-book, en beslaan het hele mobiele beeldscherm, waardoor je hem hem ook nog moeilijk weg krijgt.

Vooral Amerikaanse sites doen dit vaak, maar ook in Nederland zie je dit steeds vaker. Al in augustus liet Google weten in het artikel Helping users easily access content on mobile dat de gebruikerservaring op mobiel steeds belangrijker wordt en daarom zal het dit soort opdringerige pop-ups straffen.

Wel toegestaan

Een pop-up die de meeste en belangrijkste inhoud bedekt zullen bestraft worden, maar niet als het cookie-meldingen betreft of andere wettelijke verplichtingen. Ook kleine banner-popups die bijvoorbeeld 1/4 van de schermhoogte innemen en die makkelijk te sluiten zijn, worden toegestaan.

Alternatief

Uiteindelijk is dit slechts 1 van de 200 factoren die Google gebruikt om de rankings te bepalen, maar ik adviseer om zowel voor je bezoekers als voor Google die (vaak irritante) pop-up weg te laten, met name op de homepage. Het zorgt ook op grotere beeldschermen voor een veel betere gebruikerservaring.

Het alternatief is om een kleine layer van onderaf het beeldscherm te verschijnen (op grote beeldschermen in een hoek) die na enkele seconden verdwijnt. De layer is niet hoger dan 1/4 van het beeldschermen (op mobiel) en er is een duidelijke mogelijkheid de layer weg te klikken.

Share on linkedin
Share on twitter
Share on facebook
Share on email
Share on whatsapp
Share on pocket

Recente berichten

Share on linkedin
Share on twitter
Share on facebook
Share on email
Share on whatsapp
Share on pocket
Vragen?

Wil je ook hogere kwaliteit en meer resultaat met een nieuwe website? Of heb je vragen? Ik hoor graag van je!