Een goed vindbare website – dat wil toch elke organisatie! Een onderdeel van SEO is het verbeteren van de indexatie van je website. Wat houdt dit in, en hoe weet je wat Google indexeert? Je leest het in deze blog. Mét handig indexatie-stappenplan.
Websites bestaan uit pagina’s, berichten en afbeeldingen die in Google gevonden kunnen worden. Dan is het wel zaak dat Google de websites ‘ziet’. Oftewel, websites moeten ‘geïndexeerd’ worden.
Indexeren is het registreren van pagina’s voor de database van de zoekmachines. Het laten indexeren van een website is zeer belangrijk. Zonder indexatie komt een website namelijk niet tevoorschijn in de zoekresultaten van de zoekmachines.
Als je wilt dat je website goed gevonden wordt, moeten er dus zoveel mogelijk waardevolle pagina’s worden geïndexeerd voor de database van de zoekmachines. Indexatie is dus een SEO-check.
Stappenplan indexatie
Hoe weet je wat Google indexeert? Dus: welke pagina’s van je website zijn in Google te vinden? Om indexatie van websites kunnen analyseren en monitoren, zet je deze twee stappen:
- Via Google Search Console dien je de sitemap van de website in. In het account van Google Search Console is te zien hoeveel webpagina’s geïndexeerd zijn.
- Controleer dit aantal pagina’s. Dat doe je door in Google deze zoekopdracht in te voeren: [site:jouwdomein.nl]. Let erop dat je de domeinnaam (dus de naam van jouw website) invult zonder https:// of www ervoor.
Kijk vervolgens hoeveel zoekresultaten er gevonden zijn door Google. Je weet nu hoeveel pagina’s er door Google aan bezoekers worden getoond.
Artikel gaat verder onder de foto
Verschillen in zoekresultaten
Vergelijk de getallen van Google Search Console (GSC) met die van de zoekresultaten. Zit er een verschil tussen de zoekresultaten in Google en die in GSC? Dan kunnen er twee dingen aan de hand zijn:
1. Er zijn meer pagina’s in Google gevonden dan dat er in Google Search Console staan.
- Dit kan betekenen dat de sitemap niet alle pagina’s bevat die geïndexeerd moeten worden. Het kan ook betekenen dat er meer pagina’s in Google zijn te vinden dan de bedoeling is. Dit kan bijvoorbeeld gebeuren bij een webshop met variaties van producten, waarvan elke variatie in Google staat. Het gevaar hierbij is dat Google dit kan zien als duplicatiecontent.
- Het kan ook doordat er bepaalde berichttypen of archieven per ongeluk in de sitemap staan.
2. Er zijn meer pagina’s in GSC aangemeld (via een sitemap) dan er in Google gevonden worden.
- Dit kan komen, omdat er pagina’s in de sitemap staan met een tag ‘no-index’, die niet geïndexeerd hoeven te worden. Dit is bijvoorbeeld het geval bij auteursarchieven.
- Het kan ook zijn dat er dubbele sitemaps zijn ingediend. Of een hoofd-sitemap die sub-sitemaps bevat.
Artikel gaat verder onder de foto
Managen van indexaties met Google Search Console
Hoe zorg je nou dat je pagina’s op de juiste manier worden geïndexeerd? Een paar tips:
- URL’s verwijderen. Zijn er URL’s die zeker NIET in de zoekresultaten getoond mogen worden? Dan kun je deze via de GSC laten verbergen. Daarnaast zal de website en sitemap aangepast moeten worden om indexatie in de toekomst te voorkomen.
- URL’s toevoegen. Zijn er één of meerdere pagina’s die niet door Google geïndexeerd zijn? Dan zijn deze via de Google Search Console in te dienen. Je weet dan zeker dat de url door Google doorzocht wordt. Dit gebeurt door crawlers, software waarmee alle pagina’s op internet doorzocht wordt.
- Google volgt alle URL’s die op Twitter voorbijkomen. Zorg dus dat je een nieuwe blog altijd op Twitter plaatst, zodat Google deze volgt en oppakt.
SEO Indexatierapport
Benieuwd wat de status is van jouw website in Google? Laat dan nu een Indexatierapport opstellen! Neem contact met me op via myra@sitesensearch.nl of bel 06 – 19 34 80 19.