Waarom Google Analytics 4 instellen?
Heb je een WordPress website en meet je statistieken met Google Analytics? Zeer waarschijnlijk heb je dan een Universal Analytics (UA) property, je kunt deze herkennen aan de UA-trackingcode (bijvoorbeeld UA-364939). In 2023 stopt Universal Analytics.
Vanaf 1 juli 2023 wordt door UA geen gegevens meer verwerkt. Dit wordt overgenomen door Google Analytics 4 (GA4). Het is aan te bevelen om nu alvast GA4 te installeren op je website. Zo lopen de 2 metingen naast elkaar totdat 1 juli volledig op GA4 wordt overgegaan.
Stap 1: Analytics account
Om Google Analytics 4 (GA4) in te kunnen stellen moet je een Google Analytics account hebben, of maken als je die nog niet hebt. Je kunt bijvoorbeeld een ander Google account maken als de website van een afzonderlijk bedrijf is.
We gaan ervan uit dat je op dit moment al van Google Analytics gebruik maakt voor je bedrijf. Je wilt nu GA4 gaan toevoegen naast Universal Analytics (UA).
Stap 2: Een nieuwe Property maken
Stap 3: Een gegevensstream toevoegen
Vul de URL en de naam in (bijvoorbeeld: website). Het vinkje voor ‘Verbeterde meting’ kun je uitzetten, maar ik raad aan deze nu aan te laten staan. Je kunt de diverse onderdelen later nog afzonderlijk uitzetten.
Klik op Stream maken.
Nu je een GA4 property gemaakt hebt, moet je de GA4-tag nog toevoegen aan de website. Je kunt handmatig een scriptje plaatsen, maar als je een WordPress website hebt, adviseer ik gebruik te maken van de plugin: Google Site Kit. Hiermee koppel je in één keer de website met je Google Analytics account, Google Search Console en Page speed Insights. Ook koppeling met Google Tag manager en Ads is mogelijk.
Stap 4: GA4-tag toevoegen aan je WordPress website
Stap 6: Installatie afronden
Ga terug naar Google Analytics. Selecteer de GA4-property en klik op Installatieassistent.
Volg de 7 stappen, en als deze in orde zijn, markeer de stap dan als klaar. Dit is essentieel om het installatieproces af te ronden.
Je hebt eerder de gegevensstream al gemaakt, dus stap 1 kun je als Klaar markeren. Stel, indien je dit wilt, conversies en doelgroepen in. Je kunt via de pijl deze ook eerst importeren of maken.
Installatie voltooid
Tips
- Zorg dat je je eigen IP-adres(sen) als filter instelt zodat eigen bezoeken niet worden gemeten. Dit werkt iets anders dan in UA.
- Wellicht is het voor jou interessant om gegevens uit UA te importeren in GA4. Bijvoobeeld omdat je gebeurtenissen of conversies (doelen) hebt ingesteld.
- Wellicht wil je nieuwe conversie-doelen instellen. Bijvoorbeeld om het aantal bezoeken op een bedanktpagina te weten.
Liever uitbesteden?
Heb je te weinig tijd of lijkt het je te ingewikkeld? Ik help je graag. Stuur dan een e-mail naar myra@sitesensearch.nl of bel 06-19 348 019.