Google Analytics 4 (GA4) instellen en koppelen aan je WordPress website

Google Analytics 4 koppelen aan WordPress website

Waarom Google Analytics 4 instellen?

Heb je een WordPress website en meet je statistieken met Google Analytics? Zeer waarschijnlijk heb je dan een Universal Analytics (UA) property, je kunt deze herkennen aan de UA-trackingcode (bijvoorbeeld UA-364939). In 2023 stopt Universal Analytics.

Vanaf 1 juli 2023 wordt door UA geen gegevens meer verwerkt. Dit wordt overgenomen door Google Analytics 4 (GA4). Het is aan te bevelen om nu alvast GA4 te installeren op je website. Zo lopen de 2 metingen naast elkaar totdat 1 juli volledig op GA4 wordt overgegaan.

Stap 1: Analytics account

Om Google Analytics 4 (GA4) in te kunnen stellen moet je een Google Analytics account hebben, of maken als je die nog niet hebt. Je kunt bijvoorbeeld een ander Google account maken als de website van een afzonderlijk bedrijf is.

We gaan ervan uit dat je op dit moment al van Google Analytics gebruik maakt voor je bedrijf. Je wilt nu GA4 gaan toevoegen naast Universal Analytics (UA).

Stap 2: Een nieuwe Property maken

Ga op de Beheerpagina naar de kolom Account en selecteer het juiste account. Klik dan in de kolom Property op de button Property maken.

Vul de naam van de website of je bedrijf in en selecteer de tijdzone en valuta. Klik op Volgende.

Selecteer dan een branche en bedrijfsgrootte. Klik op Maken.

Stap 3: Een gegevensstream toevoegen

Vervolgens kun je een gegevensstream kiezen, apps of website. We kiezen hier website. 

Vul de URL en de naam in (bijvoorbeeld: website). Het vinkje voor ‘Verbeterde meting’ kun je uitzetten, maar ik raad aan deze nu aan te laten staan. Je kunt de diverse onderdelen later nog afzonderlijk uitzetten.

Klik op Stream maken.

Nu je een GA4 property gemaakt hebt, moet je de GA4-tag nog toevoegen aan de website. Je kunt handmatig een scriptje plaatsen, maar als je een WordPress website hebt, adviseer ik gebruik te maken van de plugin: Google Site Kit. Hiermee koppel je in één keer de website met je Google Analytics account, Google Search Console en Page speed Insights. Ook koppeling met Google Tag manager en Ads is mogelijk.

Stap 4: GA4-tag toevoegen aan je WordPress website

Als je de Stream gemaakt hebt, kun je direct de metings-ID kopiëren door erop te klikken (1). Klik dan op ‘Taginstructie bekijken’ (2).

Klik dan op ‘Site Kit Plugin’. 

Vul daar de ID in. Volg dan de instructies om de Site Kit plugin op je website te installeren (als je nog niet weet hoe dat moet).

Ga naar je site en installeer en activeer de Google Site Kit Plugin.

Na activatie van de Site Kit plugin, selecteer je je Account (1) en de nieuwe GA4-property (2). Klik op Confirm. Let op dat je volledige beheertoegang hebt tot de website en Analytics met hetzelfde e-mailadres.

Stap 5: Controle koppeling

Controleer of beide tags goed zijn ingesteld via Site Kit -> Settings -> Connected Services -> Analytics.

Ook kun je zien dat IP-adressen zijn geanonimiseerd (i.v.m. privacywetgeving) en dat ingelogde gebruikers niet worden gemeten.

Stap 6: Installatie afronden

Ga terug naar Google Analytics. Selecteer de GA4-property en klik op Installatieassistent. 

Volg de 7 stappen, en als deze in orde zijn, markeer de stap dan als klaar. Dit is essentieel om het installatieproces af te ronden.

Je hebt eerder de gegevensstream al gemaakt, dus stap 1 kun je als Klaar markeren. Stel, indien je dit wilt, conversies en doelgroepen in. Je kunt via de pijl deze ook eerst importeren of maken.

Stap 5 t/m 7 zijn koppelingen zoals Google Ads, Tag manager en Search Console. Zorg dus ook dat je deze stappen doorloopt als je deze gebruikt!

Liever uitbesteden?

Heb je te weinig tijd of lijkt het je te ingewikkeld? Ik help je graag. Stuur dan een e-mail naar myra@sitesensearch.nl of bel 06-19 348 019.