Hoe voorkom je 404-pagina’s voor bezoekers én SEO?

Je hebt vast wel eens op een website een 404-pagina gezien met de melding ‘Oeps, deze pagina bestaat niet’. Dat wil je natuurlijk niet!

Hoe ontstaat een 404-pagina?

Wanneer je een pagina of bericht verwijderd van je website bestaat de URL opeens niet meer. Maar vanuit Google, externe websites of interne links kunnen nog steeds links bestaan naar deze URL. Je moet dus een automatische doorlink (redirect) naar een bestaande URL maken.

Een 404-pagina kan ook ontstaan wanneer je de URL van een pagina aanpast, bijvoorbeeld omdat je de paginatitel hebt aangepast. Ook dan is het verstandig een redirect te maken. Wij zorgen bij het lanceren van een nieuwe WordPress website die een andere linkstructuur heeft dan de oude website, altijd voor de juiste redirects.

404_paginas_voorkomen

 

Voorkomen van een 404-pagina

Hier een uitleg van de 2 belangrijkste redirects voor SEO:

301 Redirect

Is het een definitieve verwijdering, maak dan een 301 redirect. Een 301 redirect is een permanente omleiding. Hiermee wordt niet alleen de bezoeker omgeleid, maar wordt ook de SEO waarde verplaatst naar de nieuwe URL. Binnen het algoritme van Google heeft namelijk elke pagina (URL) een linkwaarde, welke niet verloren moet gaan. Met een 301 redirect zeg je tegen Google: dit is de definitieve nieuwe bestemmingspagina.

302 Redirect

Een 302 redirect is een tijdelijke omleiding. Eigenlijk is het bijna altijd aan te raden om een 301 redirect te gebruiken, tenzij de content echt alleen tijdelijk verplaatst is. Met een 302 redirect geef je namelijk niet de linkwaarde over aan de nieuwe URL en kan het zijn dat er een deel van je linkwaarde verloren gaat. Ook vergeet je vaak om hier een permanente bestemming van te maken en dan zal je dus ook zakken in rankings.

Hoe maak je dan een redirect?

De WordPress plugin Redirection de meest eenvoudige. Ik adviseer zo weinig mogelijk plugins te gebruiken, daarom plaats ik de redirect code direct in het .htaccess bestand van websites.

SEO bonustip!

Het is handig om de nieuwe URL direct bij Google aan te melden via Google Search Console. Google zal dan meteen de linkwaarde oppakken. De oude pagina zal dan uit Google verdwijnen, je kunt dit proces versnellen door een verzoek voor verwijdering in te dienen.

Contact

Heb je nog vragen? Neem dan contact op via info@sitesensearch.nl of bel naar 06-19348019.