Skip to content

Hoe maak je een meertalige website in WordPress?

Er bestaan 2 mogelijkheden om een meertalige website met WordPress te maken. Via WordPress plugins kan de inhoud van je website in meerdere talen worden toegevoegd. Een andere mogelijkheid om websites in meerdere talen te beheren is het maken van een multi-site installatie.

1. Een multi-language site met plugins

Als de websites in alle talen precies hetzelfde is qua structuur, inhoud en productaanbod, kan het beste voor een plugin gekozen worden.

  • Wij gebruiken het liefst de plugin WordPress Multi Languge (WPML). Deze plugin is niet gratis maar betaald zichzelf ruimschoots terug in de mogelijkheden die het biedt.
    WPML meertalige website wordpress
  • qTranslate is veruit de meest gebruikte gratis plugin, echter kun je hier niet je eigen teksten mee plaatsen. Bij de gratis variant wordt de tekst namelijk automatisch vertaald wat de kwaliteit van je tekst niet ten goede komt. Voor het laten vertalen van teksten door freelancers moet je een betaald account nemen van Web Translations.
  • Andere gratis plugins zijn Xili-language en Polylang. Qua mogelijkheden komen zij het dichtst in de buurt van de betaalde plugin WPML. Polylang is gebruiksvriendelijker dan Xili-language welke meer geschikt is voor developers. Ik heb geen ervaring met deze plugins en ze worden (nog) niet veel gebruikt maar de gebruikservaringen zijn positief. En daarom wellicht een mooi alternatief voor de betaalde WPML.

Translation-ready

De plugins werken goed met de meeste WordPress themes maar je moet er wel goed op letten dat de themes translation ready zijn. Sommige themes zijn specifiek WPML-ready.

Testen

Voor elke website brengt het installeren van multi-language plugins een risico met zich mee. Het is beter eerst een testsite te maken waarbij je controleert of de plugin werkt met het theme en andere plugins die je wilt gebruiken. Maak ook een back-up van de testsite voordat je gaat experimenteren.

2. Een multi-site installatie

Hierbij kan op één WordPress installatie meerdere websites gemaakt worden. Op deze manier hebben alle websites hetzelfde design, gebruiken ze dezelfde plugins, maar kan de inhoud (niet alleen tekst maar ook de structuur) verschillend zijn.

Wanneer een multi-site?

Een multi-site installatie is met name geschikt wanneer elke taal een andere inhoud heeft, qua productaanbod bijvoorbeeld. De keuze voor een multi-site installatie hangt ook af van de grootte en structuur van je website. Een multi-site installatie is meer geschikt voor grotere websites en enige technische kennis is vereist.

Hoe de beste manier te kiezen?

Naast de keuze voor de techniek (plugin of multi-site) moet je ook bedenken hoe de website beheerd gaat worden, hoe vaak en door wie. Er is geen beste optie; het hangt af van je content strategie, de structuur van de data, het aantal pagina’s en berichten en wat bezoekers verwachten.

URLs

Ook is het belangrijk te bepalen of je aparte domeinnamen, subdomeinen (en.domeinnaam.nl) of subfolders (domeinnaam.nl/en) wilt gebruiken. Beide kunnen worden gebruikt bij zowel een multi-language als een multi-site installatie.

Welke ervaringen heb jij met het opzetten van een meertalige website?

Ik ben benieuwd naar jouw reactie!

Share on linkedin
Share on twitter
Share on facebook
Share on email
Share on whatsapp
Share on pocket

Recente berichten

Share on linkedin
Share on twitter
Share on facebook
Share on email
Share on whatsapp
Share on pocket
Vragen?

Wil je ook hogere kwaliteit en meer resultaat met een nieuwe website? Of heb je vragen? Ik hoor graag van je!