Er bestaan 2 mogelijkheden om een meertalige website met WordPress te maken. Via WordPress plugins kan de inhoud van je website in meerdere talen worden toegevoegd. Een andere mogelijkheid om websites in meerdere talen te beheren is het maken van een multi-site installatie.
1. Een meertalige WordPress website met plugins
Als de websites in alle talen precies hetzelfde is qua structuur, inhoud en productaanbod, kan het beste voor een plugin gekozen worden.
- Een gratis plugin is Polylang en deze is erg geschikt voor kleine websites die alleen pagina’s en een blog hebben. Deze plugin werkt ook goed met Elementor Pro dus ik gebruik deze het vaakste. Qua mogelijkheden komt deze het dichtst in de buurt van de betaalde plugin WPML. Polylang is gebruiksvriendelijk en daarom een mooi alternatief.. Wanneer je een meer uitgebreide of complexe website hebt, zul je bij Polylang tegen beperkingen aanlopen.
- Daarnaast is er dus de plugin WordPress Multi Langauge (WPML). Deze plugin is niet gratis, maar betaald zichzelf ruimschoots terug in de mogelijkheden die het biedt. Bovendien biedt WPML goede support, dus als het niet lukt, kun je via een ticketsysteem bij hen terecht. Ook is er uitgebreide documentatie.
Translation-ready
De plugins werken goed met de meeste WordPress themes maar je moet er wel goed op letten dat de themes translation ready zijn. Sommige themes zijn specifiek WPML-ready.
Testen
Voor elke website brengt het installeren van meertalige plugins een risico met zich mee. Het is beter eerst een testsite te maken waarbij je controleert of de plugin werkt met het theme en andere plugins die je wilt gebruiken. Maak ook een back-up van de testsite voordat je gaat experimenteren.
2. Een multi-site installatie
Hierbij kan op één WordPress installatie meerdere websites gemaakt worden. Op deze manier hebben alle websites hetzelfde design, gebruiken ze dezelfde plugins, maar kan de inhoud (niet alleen tekst maar ook de structuur) verschillend zijn.
Wanneer een multi-site?
Een multi-site installatie is met name geschikt wanneer elke taal een andere inhoud heeft, qua productaanbod bijvoorbeeld. De keuze voor een multi-site installatie hangt ook af van de grootte en structuur van je website. Een multi-site installatie is meer geschikt voor grotere websites en enige technische kennis is vereist.
Hoe de beste manier te kiezen?
Naast de keuze voor de techniek (plugin of multi-site) moet je ook bedenken hoe de website beheerd gaat worden, hoe vaak en door wie. Er is geen beste optie; het hangt af van je contentstrategie, de structuur van de data, het aantal pagina’s en berichten en wat bezoekers verwachten.
URL’s
Ook is het belangrijk te bepalen of je aparte domeinnamen, subdomeinen (en.domeinnaam.nl) of subfolders (domeinnaam.nl/en) wilt gebruiken. Beide kunnen worden gebruikt bij zowel een multi-language als een multi-site installatie.
Welke ervaringen heb jij met het opzetten van een meertalige website?
Ik ben benieuwd naar jouw reactie!