PHP 8 instellen voor je WordPress website

PHP8 instellen WordPress website

Bij het onderhoud van je website hoort niet alleen het updaten van je website, maar je zult ook moeten kijken naar beveiliging en technische problemen/optimalisatie. Naast de doorontwikkeling van WordPress, thema’s en plug-ins, ontwikkelt ook de programmeertaal PHP zich.

PHP is een programmeertaal die wordt gebruikt door WordPress. Nieuwe versies bieden steeds meer nieuwe functies en verbeteringen, en zullen de beveiliging en prestaties van je website aanzienlijk verbeteren.

Op welke PHP-versie draait mijn website?

Op welke PHP-versie je website draait, is te zien via het blok ‘Status Site Diagnose ‘op je Dashboard. Er kan daar al een melding staan dat je site moet worden verbeterd. Klik op de link om het Sitediagnose scherm te zien.

Je zult nu meldingen zien staan die vallen onder Problemen, Verbeteringen en Geslaagde test. Onder één van deze opties staat de PHP-versie vermeld. Op dit moment beoordeeld WordPress PHP 7.4 als ‘Goed’ (dit was de laatste versie voor 8.0), maar dat zal binnenkort veranderen.

7.4 versus 8

Op dit moment draaien veel websites nog op PHP 7.4 en dat begint nu een probleem te worden (ook al wordt dat in de site diagnose nog niet altijd vermeld). PHP 7.4 is al in november 2019 gereleased, de laatste veiligheidspatches zijn van november 2022. Je website wordt dus steeds kwetsbaarder.

In november 2020 is versie 8.0 uitgekomen, deze is de meest impactvolle update van PHP ooit.

Er zijn inmiddels hosting providers die PHP 7.4 niet meer ondersteunen, omdat deze onveilig begint te worden. Waardoor je wordt gedwongen je site te laten draaien op PHP 8. Als je website hier niet compatible voor is (doordat thema’s / plug-ins verouderd zijn) dan zal je website niet meer goed werken. Je zult dus eerst de website moeten testen.

Hoe update je de PHP-versie naar PHP 8?

Deze is te wijzigen bij je hosting provider. Login bij je Control Panel (bijv. Plesk, Direct Admin ) en wijzig bij de PHP-instellingen de versie. Bij Direct Admin:

  • Ga naar Domeininstellingen
  • Klik op de domeinnaam
  • Selecteer de PHP-versie 
  • Klik op Opslaan

Test eerst of je website nog goed werkt met PHP 8. Wacht 10 minuten. Werkt je website niet meer? Zet de PHP-versie dan terug en zorg eerst dat de website geschikt is voor versie 8. 

Is PHP 8 niet te selecteren in jouw Control panel / Direct Admin? Dan is het op de server van je website waarschijnlijk niet mogelijk. Vraag bij je hosting provider naar de mogelijkheden voor PHP 8.

Liever uitbesteden?

Heb je te weinig tijd of lijkt het je te ingewikkeld? Ik help je graag. Stuur dan een e-mail naar myra@sitesensearch.nl of bel 06-19 348 019.