Van widget blok-editor naar ‘normale’ WordPress widgets

De blokeditor Gutenberg van WordPress bestaat inmiddels al even, maar ik ben nog geen fan. Vooral als je Elementor gewend bent, is Gutenberg niet bepaald fijn om mee te werken. Zelfs niet om een gewoon blogbericht te maken. 

Gelukkig is er de plugin “Klassieke editor” welke veel mensen inmiddels wel kennen. Met deze plug-in, de naam zegt het al-  kun je werken met de ‘oude’ / ‘normale’ editor (de WYSIWYG-editor). Je hoeft hem alleen te installeren en te activeren. Verder kun je bij de instellingen nog aanvinken voor welke opties je de editor wilt gebruiken (pagina’s, blogs, portfolio enz).

Update WordPress 5.8 met widgetblokken

Door de update naar WordPress 5.8 zijn nu ook de widgets veranderd in blokken. Aargh! Wat nu? Bij enkele sites heeft dit al problemen opgeleverd, omdat sommige widgetgebieden bij thema’s horen en die worden dan weer niet herkend door WordPress. De oplossing: de plugin “Klassieke widgets“.

Classic_Widgets_WordPress_plugin

 

Deze is ook heel eenvoudig te installeren, activeren, et voilá, de blokeditor is uitgeschakeld en je hebt je gewone widgetgebieden weer terug. De plugin zal worden ondersteund en onderhouden tot minstens 2022, of zo lang als nodig is.