Skip to content

Meta tags gebruiken voor je vindbaarheid?

Hoewel Google al sinds 2009 bekend heeft gemaakt geen gebruik meer te maken van meta tags om de ranking van je site bepalen, is dit nog lang niet bij iedereen bekend. Vooral meta keywords hebben geen enkele functie. Ik kom ze bij het maken van SEO-analyses nog regelmatig tegen. Het kan geen kwaad zolang de woorden relevant zijn voor jouw website, maar het helpt niet bij het verbeteren van je vindbaarheid.

website laten maken seo

 

Wél belangrijk zijn de meta title en meta description. Een korte uitleg.

Meta tags

Een meta tag is een stukje code waarin iets (onzichtbaar) wordt gezegd over de inhoud van een website of pagina. Wil je bijvoorbeeld aangeven door wie een pagina is gemaakt, gebruik je “author=Myra Doodeman”. Meta tags kunnen ook gebruikt worden om duidelijk te maken waar de pagina over gaat. De meta tag wordt dan geplaatst op een HTML-pagina helemaal bovenaan de pagina in de ‘head’.

Meta tags en SEO

Er zijn meta tags die gebruikt kunnen worden om meer informatie over de pagina te geven, zoals de keywords meta tag (met zoektermen, de meta-keywords) of description meta tag (een beschrijving van de pagina, de meta discription). Deze zijn ontstaan met de bedoeling dat websites dan betere resultaten in zoekmachines zouden opleveren. Er werd echter op grote schaal fraude mee gepleegd. En dus moesten zoekmachines op zoek naar een andere manier om de relevantie van de inhoud van een webpagina te bepalen.

Er wordt door Google nu vooral gekeken naar de inhoud van de tekst en je kunt bij Google scripts aanmaken welke de indexering door de zoekrobot verbetert en de vindbaarheid vergroot: de XML en HTML sitemaps en de trackingcode van Google Analytics.

Meta keywords

Meta keywords worden door Google en Bing niet meer gebruikt voor de ranking van je website en spelen dus geen rol meer bij zoekmachine optimalisatie. Google scant de broncode en met name de leesbare tekst van je website.

Het gebruik van meta keywords heeft echter geen negatief effect.

Yahoo gebruikt meta keywords nog wel, maar het aandeel van gebruikers is in Nederland zo laag, dat het de moeite niet loont om hiervoor nog aan de slag te gaan met keyword-tags. Voor een buitenlandse website is het wél belangrijk te onderzoeken welke zoekmachines daar het meest worden gebruikt. Richt je je bijvoorbeeld op de VS dan is Yahoo belangrijk.

Meta title en meta description

Ook de meta title en meta description zijn niet van invloed op de ranking van je pagina, maar deze zijn wel belangrijk om potentiële bezoekers naar je website te halen. De titel en beschrijving worden namelijk getoond in de zoekresultaten. Door middel van de titel en de beschrijving kun je bezoekers verleiden om jouw site te bezoeken.

Tip

De title en description tags bevatten minimaal het belangrijkste zoekwoord waarop de pagina gevonden moet worden en moeten kort, helder en wervend geschreven worden.

Neem eens een kijkje bij de concurrent, en doe het vervolgens beter 🙂

 

Share on linkedin
Share on twitter
Share on facebook
Share on email
Share on whatsapp
Share on pocket

Recente berichten

Share on linkedin
Share on twitter
Share on facebook
Share on email
Share on whatsapp
Share on pocket
Vragen?

Wil je ook hogere kwaliteit en meer resultaat met een nieuwe website? Of heb je vragen? Ik hoor graag van je!